Wednesday, 9 October 2013

Resipi Nugget Daging

PENGHASILAN NUGGET DAGING

Bahan-bahan:

Ketulan Nugget         

1.      Isi Daging                         500g   

2.      Tepung kentang                20g

3.      TVP                                   11g (larutkan dengan 33ml air suam)

4.      Bawang merah                  2g

5.      Bawang putih                    2g

6.      Polifosfat(STTP)               1g       

7.      Garam                               1g

8.      MSG                                 1g

9.  Gula                                  1g

10. Roti (serbuk)                     50g

 

Penyalut         

1.      Tepung gandum                12g

2.      Air                                     6ml

3.      Garam                               1g

4.      Lada putih                         1g

5.      Kunyit                               1g

6.  Baking powder                  1g

7.  Serbuk roti                         secukupnya    

           

Kaedah

1.      Rendam TVP di dalam air panas dengan nisbah 1:3 selama 15 minit.

2.      Sebatikan daging kisar di dalam pengadun dengan menambah bahan - bahan A sedikit - sedikit.

3.      Padatkan adunan dalam acuan bersaiz 18x18 cm.

4.      Sediakan bahan penyalut.

5.      Salutkan permukaan adunan dengan penyalut.

6.      Golekkan adunan tadi di atas serbuk roti.

 

Peringatan : TVP perlu direndam dengan air suam suhu 60C selama 15.Kandungan air dan TVP ialah 3:1.

No comments:

Post a Comment