Bahan-bahan:
Ketulan Nugget
1. Isi
Daging 500g
2. Tepung
kentang 20g
3. TVP 11g
(larutkan dengan 33ml air suam)
4. Bawang
merah 2g
5. Bawang
putih 2g
6. Polifosfat(STTP) 1g
7. Garam 1g
8. MSG 1g
9. Gula
1g
10. Roti (serbuk) 50g
Penyalut
1. Tepung
gandum 12g
2. Air 6ml
3. Garam 1g
4. Lada
putih 1g
5. Kunyit 1g
6. Baking powder 1g
7. Serbuk roti secukupnya
Kaedah
1. Rendam
TVP di dalam air panas dengan nisbah 1:3 selama 15 minit.
2. Sebatikan
daging kisar di dalam pengadun dengan menambah bahan - bahan A sedikit -
sedikit.
3. Padatkan
adunan dalam acuan bersaiz 18x18 cm.
4. Sediakan
bahan penyalut.
5. Salutkan
permukaan adunan dengan penyalut.
6. Golekkan
adunan tadi di atas serbuk roti.
Peringatan : TVP perlu direndam dengan air suam suhu
60C selama 15.Kandungan air dan TVP ialah 3:1.
No comments:
Post a Comment