Wednesday, 9 October 2013

Resipi Burger Bakar


Burger Daging Bakar

A)  Bahan-bahan

 

1.     Daging                                                   1 kg

2.     Tepung kentang                                     45 g

3.     TVP                                                       22 g

4.     Rempah ratus daging                                      11 g

5.     Kuib daging                                           1 kiub

6.     Garam                                                    2 g

7.     Gula                                                       6 g

8.     Sodium Tripolifosfat                             3 g

9.     Serbuk bawang putih                                      2 g

10.            Serbuk bawang merah                                2 g

11.            MSG                                                 1 g

12.            Serbuk halia/rempah ratus campuran         6 g

 

B)   Kaedah

1.     Bersih dan kisar daging dengan menggunakan pengisar.

2.     Gaul kesemua ramuan dengan daging kisar sedikit demi sedikit sehingga sebati.

3.     Ambil dan timbang adunan 80 g setiap satu dan bentukkan menjadi burger menggunakan tangan.

4.     Bungkus hasilan dengan plastik PE dan simpan sejuk -18oC.

No comments:

Post a Comment