Burger Daging Bakar
A) Bahan-bahan
1. Daging 1
kg
2. Tepung
kentang 45
g
3. TVP 22
g
4. Rempah
ratus daging 11
g
5. Kuib
daging 1
kiub
6. Garam 2
g
7. Gula 6
g
8. Sodium
Tripolifosfat 3
g
9. Serbuk
bawang putih 2
g
10.
Serbuk bawang merah 2 g
11.
MSG 1
g
12.
Serbuk halia/rempah ratus campuran 6 g
B) Kaedah
1. Bersih
dan kisar daging dengan menggunakan pengisar.
2. Gaul
kesemua ramuan dengan daging kisar sedikit demi sedikit sehingga sebati.
3. Ambil
dan timbang adunan 80 g setiap satu dan bentukkan menjadi burger menggunakan
tangan.
4. Bungkus
hasilan dengan plastik PE dan simpan sejuk -18oC.
No comments:
Post a Comment