Bahan-bahan:
1. Daging 500g
2. TVP 13g (larutkan
dengan 39ml air suam)
3. Polifosfat
(STTP) 3g
4. Gula 1g
5. Ais 11g
6. Kiub
daging 1g
7. Tepung
gandum 1g
8. Tepung
jagung 1g
9. Garam 1g
10. Seasoning 1g
11. Tepung
kentang 1g
12. Lada
sulah 1g
13. MSG 1g
14. Asid
askorbik 1g
15. Roti
(Serbuk) 50g
Kaedah
1.Kisar daging melalui
plat 5 mm alat pengisar
2.Masukkan daging ke
dalam alat pencincang dan cincang hingga lumat bersama bahan-bahan lain.
3. Setelah
adunan sebati, bentukkan bebola menggunakan mesin pembentuk atau menggunakan
tangan.
4. Kukus bebola daging
selama 5-10 minit.
5. Keluarkan dan
sejukkan bebola daging.
Peringatan : TVP perlu direndam dengan air suam suhu
60C selama 15.Kandungan air dan TVP ialah 3:1.
No comments:
Post a Comment