Wednesday, 9 October 2013

Resipi Bebola Daging

PENGHASILAN BEBOLA DAGING

 

Bahan-bahan:

1.      Daging                              500g

2.      TVP                                   13g (larutkan dengan 39ml air suam)

3.      Polifosfat (STTP)              3g

4.      Gula                                  1g

5.      Ais                                     11g

6.      Kiub daging                      1g

7.      Tepung gandum                1g

8.      Tepung jagung                  1g

9.      Garam                               1g

10.  Seasoning                          1g

11.  Tepung kentang                1g

12.  Lada sulah                         1g

13.  MSG                                 1g

14.  Asid askorbik                    1g

15.  Roti (Serbuk)                    50g

Kaedah

1.Kisar daging melalui plat 5 mm alat pengisar

2.Masukkan daging ke dalam alat pencincang dan cincang hingga lumat bersama bahan-bahan lain.

3. Setelah adunan sebati, bentukkan bebola menggunakan mesin pembentuk atau menggunakan tangan.

 

4. Kukus bebola daging selama 5-10 minit.

5. Keluarkan dan sejukkan bebola daging.

 

 

Peringatan : TVP perlu direndam dengan air suam suhu 60C selama 15.Kandungan air dan TVP ialah 3:1.

No comments:

Post a Comment