Monday, 19 November 2012

Definisi Kawalan Mutu Makanan

Definisi

A. Mutu

·         Memenuhi  kehendak spesifikasi yang telah ditetapkan bagi sesuatu barangan / keluaran


B. Kawalan Mutu

·         Operasi,teknik dan aktiviti yang mengekalkan mutu hasilan/perkidmatan
o   Berfungsi  sebagai penyelaras proses pembuatan

Tujuan Kawalan Mutu
  • Produk yang dihasilkan mengikut keperluan undang-undang dan label
  • Meningkatkan mutu
  • Meningkatkan keuntungan, mengurangkan pembaziran
  • Menghasilkan produk seragam
Tanggungjawab Sebagai Seorang Kawalan Mutu Makanan

Sebagai seorang yang menjaga Bahagian Kawalan Mutu anda harus bertanggungjawab terhadap perkara-perkara berikut:

a.   
Memeriksa aliran pemprosesan
                             i) Bahan mentah,peralatan
                           ii) Prosedur operasi
                         iii) Produk siap
b.    Membuat Penilaian / Analisis
                             i) Kimia
Contoh: Ujian Kandungan Kelembapan
                           ii) Fizikal
Contoh: Melihat rupabentuk, warna, tektur dan lain-lain
                         iii) Mikrobiologi
Contoh: Ujian Salmonella, Clostridium Botulinum dan E-coli

c.    Memeriksa kecekapan peralatan /pengeluaran
d.    Mengawal gudang simpanan
                             i) Jangkahayat bahan mentah/produk siap
                           ii) Suhu,
Contoh: Suhu Penyimpanan Kering = 27 oC – 28 oC
             Suhu Penyimpanan Bilik Sejuk = 1 oC – 5 oC
             
                         iii) Kelembapan
Contoh: ≤ 32 %  supaya makanan tidak cepat rosak

                          iv) Pengendalian
Contoh: ‘First In First Out’
e.    Mengawal kebersihan dan Sanitasi
f.    Mengawal sisa buangan / kumbahan
g.    Mematuhi undang-undang
h.    Menjalankan aktiviti berkaitan
                             i) Latihan kakitangan
                           ii) Pengembangan analisis, prosedur operasi
                         iii) Pengembangan produk (R&D)
          iv)Penyediaan polisi kawalan mutu

No comments:

Post a Comment