Wednesday, 9 October 2013

Buat Sushi Sendiri


A.    PENYEDIAAN SUMO CALROSE RICE

 

1.      Basuh beras Sumo Calrose Rice dengan air.

2.      Masak beras dengan menggunakan periuk nasi (1kg beras : 2L air).

3.      Selepas nasi dimasak sepenuhnya, biarkan selama 10 minit pada suhu bilik.

 

B.     PENYEDIAAN NASI SUSHI

 

1.      Didalam mangkuk yang besar, renjiskan 220 ml Gold Mark perisa sushi pada nasi.

2.      Gaulkan sehingga rata.

 

C.      PENYEDIAAN SUSHI

 

1.      Letakkan Yoroshii (Rumpai Laut Kering) di atas alas buluh sushi.

2.      Ratakan nasi di atas Yoroshii (Rumpai Laut Kering).

3.      Kosongkan 1 inci atas dan 1 inci bawah.

4.      Letakkan inti secara melintang di atas nasi sushi.

5.      Basahkan hujung 1 inci dengan air.

6.      Gulungkan nasi sushi bersama inti dengan menggunakan alas buluh dengan tekanan yang sederhana kuat.

7.      Potong kepada 8 kepingan dengan menggunakan pisau tajam.

8.      Siap untuk dihidangkan bersama dengan Soy Souce Sushi, Sashimi dan Wasabi.

No comments:

Post a Comment