A. PENYEDIAAN
SUMO
CALROSE RICE
1. Basuh
beras Sumo Calrose Rice dengan air.
2. Masak
beras dengan menggunakan periuk nasi (1kg beras : 2L air).
3. Selepas
nasi dimasak sepenuhnya, biarkan selama 10 minit pada suhu bilik.
B. PENYEDIAAN
NASI SUSHI
1. Didalam
mangkuk yang besar, renjiskan 220 ml Gold Mark perisa sushi pada nasi.
2. Gaulkan
sehingga rata.
C. PENYEDIAAN SUSHI
1. Letakkan
Yoroshii
(Rumpai Laut Kering) di atas alas buluh sushi.
2. Ratakan
nasi di atas Yoroshii (Rumpai Laut Kering).
3. Kosongkan
1 inci atas dan 1 inci bawah.
4. Letakkan
inti secara melintang di atas nasi sushi.
5. Basahkan
hujung 1 inci dengan air.
6. Gulungkan
nasi sushi bersama inti dengan menggunakan alas buluh dengan tekanan yang
sederhana kuat.
7. Potong
kepada 8 kepingan dengan menggunakan pisau tajam.
8. Siap
untuk dihidangkan bersama dengan Soy Souce Sushi, Sashimi dan Wasabi.
No comments:
Post a Comment